Piharakennukset, kuten pihasaunat, varastot, ulkokäymälät, leikkimökit on hyvä kyllästää ja käsitellä öljyllä, petsillä tai maalilla. Näin rakennus säilyttää säänkestävyytensä ja pysyy hyvässä kunnossa pidempään.

Pihasaunojen, kuten vaikka näiden Netraudankin tarjoamien mallien https://www.netrauta.fi/piha/piharakennukset/pihasaunat, ulkoverhoiluista on pidettävä huolta, niin sisä- kuin ulkopuolelta. Ulkopinnan käsittelyä ei tarvitse tehdä vuosittain, mutta vähintään kerran viidessä vuodessa on ulkopinta käsiteltävä esimerkiksi maalilla. Ulkopintaa voi myös pestä homepesulla. Se tekee rakennuksen ulkopinnasta täydellisen uutta maalia ajatellen. Sisäpinta puolestaan käsitellään saunasuojalla, joka auttaa seiniä kestämään kosteutta paremmin.

Hormi on nuohottava vuosittain, jos saunassa on tulipesä. Nuohouksesta vastuu on nykyisin kiinteistön omistajalla itsellään. Nuohooja ei välttämättä tule automaattisesti.

Luoman Lillevilla-Pihasauna Luoman Lillevilla 1E 7,6m²-8

Talvella raskas lumitaakka, saattaa vaurioittaa piharakennuksen rakenteita. Rakennuksen kestävyys on suoraan verrannollinen sen rakennusmateriaaliin. Pellistä ja puusta tehdyt ulkorakennukset ovat kestäviä. Valokatteet ja muut muoviset rakenteet taas eivät kestä sääolosuhteita yhtä hyvin. Kevään tullen, raskas lumisen talven jälkeen, on hyvä katsastaa, että rakennus on selvinnyt hyvin talvesta, eikä lumi, jää, routa tai pakkanen ole vahingoittanut sitä.

Jos piharakennuksessa on rännit, kannattaa ne huoltaa ja puhdistaa vuosittain. Myös normaalista rakennuksen siistiydestä kannattaa pitää huolta. Ikkunat tulee pestä, ylimääräiset roskat ja jätteet korjata pois.