Purukumin valmistus on hyvin tarkka prosessi, sillä liukeneehan siitä aineita elimistöömme. Purukumin perusmassa ei kuitenkaan liukene ruoansulatuksessa, ainoastaan siinä käytetyt makeutusaineet ja aromit tekevät niin. Aromeina voidaan käyttää hedelmäaromeja ja piparminttuöljyä. Purukumin perusmassa on useamman aineen seos ja seoksen koostumus vaihtelee eri valmistajilla ja eri purukumeissa. Tyypillisiä komponentteja ovat synteettiset kumit, puuhartsit, luonnonkumit, mikrokiteiset vahat tai parafiini, kasviöljy, GMS (glyserylmonostrearaatti) ja täyteaineet (esim. talkki). Pureskeltavaksi tarkoitetun purukumin ja palloksi puhallettavan purukumin valmistusprosessi vaihtelee. Valmistusprosessi vaihtelee myös siinä käytetyn makeutusaineen sekä pinnoituksen mukaan. Makeutusaineina voidaan käyttää esimerkiksi ksylitolia tai sokeria. Purukumin valmistus on perusprosessiltaan kuitenkin aina samankaltaista. Ensin purukumimassa kuumennetaan, jonka jälkeen se suodatetaan. Sen jälkeen massaan lisätään kaikki muut aineet, kuten makeutusaineet sekä aromiaineet. Tämän työvaiheen jälkeen massa jäähdytetään ja puristetaan tarpeeksi ohueksi levyksi sekä leikataan sopivan kokoisiksi paloiksi. Pinta voidaan pinnoittaa vaikkapa sokerilla ja kiillottaa mehiläisvahalla. ksylitolin hyödyt on tiedostettu ja useimmat Suomessa valmistetut purukumit sisältävätkin ksylitolia. Ksylitolilla makeutetut purukumit eivät aiheuta reikiä hampaisiin. Hellaksen Jenkki oli ensimmäisiä Suomessa valmistettuja purukumeja.

Purukumin valmistus on vähintään yhtä vaativaa kuin purkkapallon puhaltaminen